Begrippenlijst en afkortingen SEO en SEA

Advertentiegroep

Google SEA

Een advertentiegroep bevat een of meer advertenties met vergelijkbare doelen. Iedere campagne bestaat uit één of meer advertentiegroepen. Je gebruikt een advertentiegroep om de advertenties in te delen op basis van een gemeenschappelijk thema.

Agile Content Development

Agile contentontwikkeling is een door technologie ondersteunde methode om concurrerende content te ontwikkelen en continu te optimaliseren.

Algoritme

Een algoritme is stelsel van regels waaraan een zoekmachine zich houdt bij het analyseren van internetpagina’s en het weergeven van het resultaat.

Alt Attributes

Alt-attributen maken het mogelijk om voor elke afbeelding op een website een alternatieve omschrijving in de HTML-code in te voeren.

Anchor Text

Een ankertekst is de tekst die op een website wordt weergegeven voor een bepaalde link.

Gebruikers klikken op de ankertekst om naar de bijbehorende website te gaan. Links zoals ‘hier’ of ‘volgende’ zijn niet geschikt omdat ze geen informatie geven over de bestemming. Het is niet erg waarschijnlijk dat een bezoeker op zo’n link klikt.

AMP

Backlink

Een backlinks, of ‘inkomende link’, zijn de links van andere sites naar jouw site. Voor SEO is de kwaliteit van backlinks één van de belangrijkste elementen om de ranking van je website en je pagina’s in Google te bepalen. Zo zijn links van betrouwbare websites van hogere waarde dan van spam websites. Backlinks van betrouwbare websites, denk aan bijvoorbeeld het NRC of de ANWB, naar jouw website geven je website ‘autoriteit’.

Blockers

Een  website blocker is iets dat voorkomt dat zoekmachines toegang krijgen tot je site.

Hierdoor kan je website niet worden opgenomen in de zoekmachine-index en zal deze niet in de zoekresultaten verschijnen. Als de hele website bijvoorbeeld met een wachtwoord is beveiligd, wordt ook de toegang voor zoekmachines ontzegd.

Breed zoekwoord

Als je met Google Ads een breed zoekwoord inkoopt dan kunnen je advertenties gevonden worden op exacte, synoniemen, spelfouten en gerelateerde zoekopdrachten van het zoekwoord. Je doel om is ook op verwante zoektermen gevonden te worden.

Broken Links

Een verbroken link is een link die geen verbinding maakt met een andere pagina en nergens toe leidt.

Cloaking

Content Gap Analysis

Content is king

Domein autoriteit of domain authority (DA)

Domein autoriteit of domain authority (DA) is een score die voorspelt hoe goed een website zal scoren op pagina’s in de zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s). Domeinautoriteit wordt berekend door vele factoren, waaronder de kwaliteit van de inhoud van je website, de snelheid, of je website responsive is en de hoeveelheid backlinks.

Duplicate content

Duplicate content is wanneer de inhoud van je website of van een pagina van je website hetzelfde is of wel heel erg lijkt op de inhoud van een andere website of andere pagina’s van jouw website. Zoekmachines bestraffen deze zgn. duplicate content.  Zorg daarom altijd voor originele content op je website.

Page speed

De tijd die het duurt voordat een webpagina volledig is geladen. Paginasnelheid is een belangrijke ranking-factor voor Google.

Retargeting en remarketing

Retargeting of remarketing hebben hetzelfde doel. Het is een vorm van online adverteren waarbij je advertenties laat zien aan mensen die je website al een keer hebben bezocht of hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in je product of dienst.

Bij retargeting worden cookies of contactlijsten gebruikt om banners te tonen aan potentiële klanten, terwijl je bij remarketing e-mailadressen verzamelt en e-mails verstuurt.

Responsive website

Ieder apparaat heeft een andere beeldschermgrootte en -verhouding. Denk aan je mobiel, je Ipad, je lapptop en je en je PC. Ook zijn er nog verschillende browsers, zoals Chrome (van Google), Edge (van Microsoft), Firefox (van Mozilla) en Safari (van Apple).

Elke browser toont je website net even anders. Met al dze verschillen moet de techniek van je website  rekening kunnen houden om de website netjes te presenteren aan de bezoeker. Een responsieve of responsive website zorgt er voor dat de website zich aanpast aan de schermgrootte of de browser, zodat de website goed leesbaar en zichtbaar blijft voor de bezoeker.

ROAS

Return On Ad Spent

Dit is een marketingformule om de effectiviteit van een advertentiecampagne te meten. ROAS helpt om uit te zoeken welke advertenties werken en je ze zou kunnen verbeteren. De essentie is om een balans te vinden tussen de kosten van adverteren, de zichtbaarheid van de advertentie en het gebruik van je product of dienst.

Sandbox

Een sandbox, het Engels voor zandbak, is een virtuele afgesloten ruimte op een computer waarin computerprogramma’s kunnen werken zonder andere processen te verstoren. In een sandbox heeft uitgevoerde code geen toegang tot processen of bestanden buiten de sandbox. Dit komt de beveiliging ten goede. Sandboxen worden voornamelijk gebruikt om code uit te voeren die niet vertrouwd wordt of onstabiel bevonden wordt.

Gebruik

  • Webbrowsers zoals Mozilla Firefox en Google Chrome maken een sandbox aan voor elk tabblad.
    Plug-ins zoals Adobe Flash Player plaatst Mozilla Firefox in een sandbox.
  • Virtuele machines zoals VirtualBox en die van VMware zijn sandboxen die een computer nabootsen en de rechten tot de fysieke computeronderdelen voor software binnen de virtuele machine beperken.

SERP

Search Engine Result Page

De SERP zijn de pagina’s en de advertenties die je ziet wanneer je een zoekwoord intypt in de zoekbalk van Google.

Virtual assistant

Een programma natuurlijke taalverwerking gebruikt om taken uit te voeren, zoals het uitvoeren van zoekopdrachten op internet. Bijvoorbeeld Siri van Apple of Cortana van Microsoft.

Webpagina

Een document dat op het World Wide Web bestaat en door webbrowsers kan worden bekeken.

Website-navigatie

Hoe een website de webpagina’s verbindt om bezoekers te helpen bij het navigeren op die site. Website-navigatie is kent verschillende vormen, waaronder:

Hoofdnavigatie: de belangrijkste onderwerpen of onderwerpen waarop uw website is gericht. Op deze website bestaat de hoofdnavigatie uit Home, Nieuws, MBO Coaching, SEO / SEA, Websites en Cursus WordPress.

Secundaire navigatie: onderwerpen die verband houden met de hoofdnavigatie.
.
Voettekstnavigatie: dit omvat doorgaans koppelingen naar pagina’s die belangrijke informatiebronnen over een merk of bedrijf bevatten.

Inhoudskoppelingen: koppelingen die binnen uw hoofdinhoud verschijnen (bijv. artikelen, bestemmingspagina’s).

Breadcrumb-navigatie: dit toont voor elke webpagina een ‘spoor’ om bezoekers snel te laten weten waar ze zich op uw site bevinden.

Website-navigatie staat ook bekend al interne links of site-architectuur.

White hat

Tactieken en strategieën om bezoekers te verleiden je website te bezoeken die voldoen aan de richtlijnen voor webmasters van Google.

XML-sitemap

Een lijst met alle pagina’s op een website die zoekmachines moeten kennen.

Yandex

Yandex is de populairste zoekmachine in Rusland, opgericht op 23 september 1997 door Arkady Volozh en Ilya Segalovich.

Zie: www.yandex.com

© Copyright - Fred Burggraaf